גיל המעבר: כל מה שאת צריכה לדעת על שינויים הורמונליים והעור שלך
התקשורת המדעית של מעבדות וישי מתמקדת במחקר מתמשך של גיל המעבר כדי להעביר את כל הרקע ההיסטורי שיש לנו ולקדם את הידע אודות גיל המעבר לשלב הבא.
"בדרך זו אנו מבטיחים ליווי יומיומי לאישה ומבטיחים את המדע הטוב ביותר עבור העתיד שלה".
חלוצים בטיפוח העור בתקופת גיל המעבר
החל משנת 1992 מעבדות וישי חוקרות את התופעות הספציפיות בעור המתרחשות בתקופת גיל המעבר וזאת במטרה לעמוד בהתחייבות שלנו ללוות נשים ברגע המסויים הזה.כחלוצה בתחום זה, מעבדות וישי חוקרות, מגדירות ומאפיינות לא רק את השינויים הנראים לעין, אלא הן גם מפענחות, מזהות ומסבירות את המנגנונים הביולוגיים הפועלים מאחורי השינויים המתרחשים בעור בתקופת גיל המעבר.
הודות לידע מדעי עמוק ומתקדם מאוד שצברנו, מעבדות וישי מצליחות, לראשונה אי פעם, להביא מוצרי טיפוח קוסמטיים שיכולים לפצות על השפעת גיל המעבר בהקשר של הזדקנות העור, כדי להשיב לנשים תחושת נוחות וביטחון.
מה מתרחש בעור בתקופת גיל המעבר?
ישנם 3 סוגים של שינויים קליניים הקשורים להזדקנות העורית בקרב נשים שעברו את גיל המעבר: אטרופיה, רפיון ויובש. אנו נסביר כל אחד משינויים אלה על ידי התקדמות צעד נוסף.
ברמת האפידרמיס
ההאטה בחידוש קרטינוציטים גורמת להצטברות של קרטינוציטים ישנים. יכולת סינתזת הליפידים פוחתת וכתוצאה מכך מתרחשים שינויים בתפקוד מחסום ההגנה של העור והוא הופך ליבש, מה שבתורו מוביל להפחתה איטית יותר ולשינוי בתכונות האופטיות של שכבת הקרנית, שהופכת עמומה וצהבהבה.
ברמת הצומת הדרמו-אפידרמית
במהלך תהליך ההזדקנות, הצומת הדרמו-אפידרמית הופכת לשטוחה ובהדרגה מאבדת את הקימורים. הביטויים הנלווים לגן הקולגן VII (collagen VII gene) פוחתים וייצור הקלוגן אינו מובטח כראוי כפי שהיה בשנים קודמות. תהליך זה מואץ בעור שנפגם מחשיפה לקרני השמש ללא הגנה והתוצאה עלולה להיות אובדן הלכידות בשכבות העור השונות. זהו חלבון המבנה העיקרי של anchoring fibrils המאפשרים לכידות תקינה בין שכבת האפידרמיס לדרמיס. בשלבים מאוחרים יותר התקשורת וחילופי החומרים התזונתיים בין האפידרמיס לדרמיס פוחתים וכתוצאה משתנה ההומאוסטזיס של העור לצד שינויים המתרחשים בתכונות המכניות של העור.
ברמת העור
בעור מתרחשת ירידה במספר הפיברובלסטים ובגודלם. לתופעה זו השלכות על ייצור קולגן, סיבי אלסטין וגליקואמינוגליקנים (GAG). אולם, הייצור של האנזימים האחראיים על פירוק חלבונים עוריים (collagenases ו-elastases) עולה עם הגיל. כיום ההנחה המקובלת היא שתכולת הקולגן פוחתת במהלך ההזדקנות וכי תופעה זו מתרחשת במקביל לירידה במסיסות של מולקולות קולגן ושינויים בתכונותיהן המכניות. תהליך ההזדקנות של פיברובלסטים אצל בני האדם מלווה בירידה בסינתזת הקולגן בעוד שלא נמצאה השפעה על הסינתזה של חלבונים שאינם קולגנים. השינויים אינם פוסחים גם על הסיבים האלסטיים עוברים שינויים; הם פוחתים, מאבדים את האוריינטציה שלהם ורמות הלחות הפוחתות משנות את התכונות האלסטיות שלהם וכתוצאה ישנה שבירה. בנוסף לסינתזת קולגן מופחתת, ההזדקנות העורית פוגמת בחומצה ההיאלורונית הנמצאת בדרמיס, אשר הופכת להיות רגישה מאוד לפירוק על ידי אנזימים מסוימים.
עובדה 2
ישנם 2 סוגי שינויים
שינויים ביולוגיים
- ירידה ניכרת בתפקוד הסבום.
- שינוי במבנה העור הנראה עקב הירידה בויסקו-אלסטיות של העור (מדידה באמצעות twistometer) וההתגברות של היווצרות קפלי עור בלחץ (מדידה באמצעות densiscore).
- ירידה בעובי של שכבת האפידרמיס.
שינויים עוריים
- האטה בפירוק החלבונים ובתהליך ההשרה, ובשל כך ישנה הצטברות של קרטינוציטים "זקנים".
מומחיות בתחום ה-DHEA
ההורמון DHEA הינו מוכר בקרב חברי הקהילה המדעית כהורמון הנוצר בגופנו באופן טבעי ומסייע לשמור על הנעורים. הורמון זה מצוי בכל בני האדם ופעילותו מבטיחה שהעור שלו ייראה צעיר, רענן ויפה. בבדיקות שערכנו מצאנו שאחרי גיל המעבר הגוף מאבד 90% מרמות ה-DHEA וזהו גורם משמעותי האחראי לחלק מהזדקנות של העור.
מחקרים קליניים אפיינו את הסימנים הקליניים ואת הרכב העור בקרב נשים הנמצאות בתקופת גיל המעבר. מעבדות וישי מתעניינות בהשפעה שיש לירידה ברמות ב-DHEA בתקופת גיל המעבר על העור.
בהקשר זה נבחנה ההשפעה הקלינית של יישום (מריחה) תכשיר באופן מקומי והתוצאות הצביעו שישנה השפעה המעודדת עיבוי של האפידרמיס, עלייה במספר ובגודל בלוטות החלב, הפחתה במראה המקומט (papyraceous) של העור ושיפור גוון העור.
ההשפעות הקליניות שנצפו בשני המחקרים שהוזכרו מעלה הובילו לגיבוש מחקר חדש שמטרתו להביא לידי ביטוי את ההשפעה של טיפול מקומי ב-DHEA על ההפעלה של הגנים והחלבונים הקשורים אליהם.
DHEA הוא תעלומה עבור רבים, לכן ריכזנו כאן מספר שאלות נפוצות על DHEA שיסייעו להבין:
מהן ההשפעות הקליניות של הירידה ברמות ההורמונים בתקופת גיל המעבר?
הסימנים הקליניים להזדקנות הורמונלית זוהו לפני מספר שנים: אטרופיה (נימול), רפיון רקמת העור ויובש הם 3 השינויים הקליניים המרכזיים הקשורים לירידה ברמות ההורמונים בתקופת גיל המעבר.
העור מושפע בכל ההיבטים:
- באפידרמיס הסינתזה של השומנים מואטת וכתוצאה מכך חל שינוי בתפקוד מחסום ההגנה של העור, מתחילים להבחין ביובש בעור, האטה בקצב התחדשות העור והגוון שלו הופך לעמום ויבש.
- בצומת הדרמו-אפידרמית מתחיל תהליך של השטחה וירידה בייצור הקולגן מסוג IV הגורם לירידה בהומאוסטזיס בעור ולכן ישנה גם השפעה על התקשורת ויחסי הגומלין בין האפידרמיס לדרמיס.
- בדרמיס מתרחשת ירידה בצפיפות ובנפח העור לצד היווצרות רפיון וזאת בשל הירידה בייצור של קולגן, אלסטין וגליקואמינוגליקנים שונים (GAGs).
כיצד ניתן ללמוד ולגלות מידע נוסף אודות הזדקנות הורמונלית?
על מנת להבין את הגורם להופעת הסימנים קליניים, נערכו מחקרים על ידי מעבדות לוריאל עבור וישי. ברמה הביולוגית*, עורן של נשים המצויות בתהליך הזדקנות מאופיין בירידה משמעותית בתפקוד החלב (ירידה של 57%), בויסקו-אלסטיות של העור ועלייה בקפלים בעור.
בשנת 2011, הידע על מאפייני העור והתהליכים המתרחשים בעור בגופן של נשים המצויות בתקופת גיל המעבר הורחב עוד יותר, וזאת באמצעות מחקר נוסף אשר איתר את החלבונים המעורבים בתהליכים של הזדקנות הורמונלית: תהליך ההשרה (desquamation) הופך לאיטי יותר וההתמיינות של הקרטינוציטים מועצמת, ולכך יש השפעה על ההומיאוסטזיס של האפידרמיס.
* מחקר Labrie F – הכרת מאפייני העור של נשים המצויות בתקופת גיל המעבר = 58 נשים.
מה זה DHEA?
ההורמון DHEA (הידוע גם בשמות Dehydroepiandrosterone או Prasterone) הוא הורמון סטרואידי המסונתז החל מגיל 7 על ידי בלוטת יותרת הכליה האחראית לסינתזה של כל הורמוני המין. הורמוני המין הללו מווסתים מספר רב של היבטים הקשורים לתהליכים ביולוגיים של העור. התפקיד של DHEA פרקורסור של הורמונים הופך אותו לגורם חשוב בהומיאוסטזיס של גוף האדם בכלל ושל העור בפרט.
ייצורו מגיע לשיא בערך בגיל 25, ולאחר מכן ייצורו פוחת עם הגיל. בגיל 70 נמצא שנותרו רק 10% מערכו המקסימלי.
מדוע מתעניינים כל כך ב- DHEA? מה התפקיד של DHEA בתהליך ההזדקנות העורית?
לאחר שבחנה ומימשה את הידע והמנגנונים הביולוגיים של הזדקנות הורמונלית המשפיעה על העור, החלה חברת וישי להתעניין בתפקיד של DHEA בתהליכי הזדקנות העור.
בתחילה הוכח כי DHEA הוא הורמון החיוני לשמירה על עור צעיר. בפועל נחקרה ההשפעה הקלינית של שיקום רמות ה- DHEA (באופן אורלי) במטרה לגלות אם הורמון זה יכול לפצות ולעצור את סימני ההזדקנות. תוצאות המחקר הצביעו על כך שההורמון DHEA הוביל ל:
- שיפור בתפקוד החלב ומצב הלחות בעור.
- ירידה בפיגמנטציה של העור.
- התעבות האפידרמיס.
ההשפעות הקליניות שנחשפו במסגרת המחקרים אלו ייצגו בסיס התייחסות ליישום של מחקר חדש (בתחום הגנומי ובתחום הפרוטאומיקה) שמטרתו הייתה להדגים את ההשפעה של DHEA על ההפעלה של הגנים והחלבונים הקשורים להם.
מהמחקר בתחום הגנומי עלה כי היישום של DHEA הוביל לסטימולציה של הגנים המעורבים בצמיחה של קרטינוציטים והפחתת אלו המעורבים בהתמיינות, כאשר השפעה זו מהווה הוכחה לוויסות של ההומאוסטזיס באפידרמיס. ברמה הדרמית, היישום המקומי של DHEA גרם לעלייה בביטוי של הגנים המעורבים במבנה הדרמי.
ממצאים ותצפיות אלו אושרו במחקר שהערך בתחום הפרוטאומיקה, אשר הצביעו על עלייה בהימצאות קולגן מסוג IV ו- HSP 47.
כל אלו הובילו את וישי לזהות את DHEA כהורמון משמעותי המסוגל להפעיל מחדש את הסמנים הבסיסיים של עור צעיר, המושפע מהירידה ההורמונלית המתרחשת בתקופת גיל המעבר.